无为- 轻松行动之路
Γου Γουέι - Mη Δράση

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Επιμέλεια: Γραφείο Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων «ΕΠΟΣ»

Κεντρική θέση στη φιλοσοφία του Σαολίν είναι η έννοια του Γου Γουέι [Κιν.: wúwéi 无为], μια βαθιά αρχή που καθοδηγεί τους ασκούμενους στο μονοπάτι των πολεμικών τεχνών, της φώτισης και της αρμονικής διαβίωσης.

Το Γου Γουέι, που μεταφράζεται σε «αβίαστη δράση» ή «μη δράση», περικλείει την ουσία της σοφίας του Σαολίν. Διδάσκει την ευθυγράμμιση του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος, επιτρέποντας στους ασκούμενους να ενεργούν αυθόρμητα και επιδέξια σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Στα μέρη εκπαίδευσης του Ναού Σαολίν, όπου οι μαθητές εξασκούνται επιμελώς για να κατακτήσουν τις φυσικές τους τεχνικές, υπάρχει μια βαθιά κατανόηση ότι η αληθινή κυριαρχία υπερβαίνει το φυσικό πεδίο.

Οι μοναχοί και οι μαχητές του Σαολίν αναγνωρίζουν ότι το μυαλό και το πνεύμα είναι εξίσου απαραίτητα για την εξάσκηση. Καταλαβαίνουν ότι μόνο με την επίτευξη αρμονίας μέσα στον εαυτό του μπορεί κανείς να ελπίζει ότι θα επιτύχει το Γου Γουέι. Στον πυρήνα του, Γου Γουέι δεν έχει να κάνει με τεμπελιά ή αδράνεια. Είναι μια κατάσταση πλήρους παρουσίας, απαλλαγμένη από διανοητικά και συναισθηματικά εμπόδια που εμποδίζουν τις φυσικές του ικανότητες. Όταν ένας ασκούμενος βρίσκεται στο Γου Γουέι, οι ενέργειές του ρέουν αβίαστα, χωρίς την παρέμβαση αμφιβολίας, φόβου ή υπερβολικής σκέψης. Είναι μια κατάσταση πλήρους βύθισης στην παρούσα στιγμή, όπου το ένστικτο και η διαίσθηση καθοδηγούν τις κινήσεις τους.

Για να καλλιεργήσουν το Γου Γουέι, οι ασκούμενοι ξεκινούν ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης και αυτοκυριαρχίας. Μαθαίνουν να ηρεμούν το μυαλό τους, να καλλιεργούν την επίγνωση και να συνδέονται βαθιά με το σώμα τους. Μέσω της αφοσιωμένης πρακτικής και πειθαρχίας, ξεπερνούν τους περιορισμούς του εγώ και αγκαλιάζουν τη διασύνδεση όλων των πραγμάτων.

Καταλαβαίνουν ότι οι ενέργειές τους δεν είναι ξεχωριστές από τον κόσμο γύρω τους, αλλά αντίθετα αποτελούν έκφραση της παγκόσμιας ροής. Η πρακτική του Γου Γουέι απαιτεί την παράδοση της επιθυμίας του εγώ για έλεγχο και την αγκαλιά της σοφίας, της βασικής αρχής όλων των πραγμάτων.

Περιλαμβάνει την εμπιστοσύνη στην προπόνηση και τις ικανότητές του, επιτρέποντας στο σώμα να κινείται φυσικά και αβίαστα. Όταν έρχεται αντιμέτωπος με έναν αντίπαλο, ένας ασκούμενος στο Γου Γουέι δεν επιβάλλει τις κινήσεις του ούτε βασίζεται αποκλειστικά στην ωμή δύναμη. Αντίθετα, ανταποκρίνονται αυθόρμητα, προσαρμόζονται αβίαστα στη συνεχώς μεταβαλλόμενη δυναμική της κατάστασης. Μέσω της ενσάρκωσης του Γου Γουέι, οι ασκούμενοι ανακαλύπτουν ότι η πραγματική δύναμη βρίσκεται στη ρευστότητα, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα. Συντονίζονται με τις λεπτές ενέργειες και τις προθέσεις των άλλων, αποφεύγοντας αβίαστα τις επιθέσεις και ανακατευθύνοντας τη δύναμη των αντιπάλων τους. Οι κινήσεις τους γίνονται αρμονικές, αποτελεσματικές και χαριτωμένα, αντανακλώντας τη φυσική τάξη του σύμπαντος.

Πέρα από τη φυσική σφαίρα, το Γου Γουέι επεκτείνεται σε όλες τις πτυχές της ζωής. Η φιλοσοφία του Σαολίν διδάσκει ότι ευθυγραμμίζοντας το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα, τα άτομα μπορούν να επιτύχουν ισορροπία, ειρήνη και εκπλήρωση. Είτε σε μάχη, είτε σε καθημερινές αλληλεπιδράσεις είτε σε προσωπικές προσπάθειες, η αρχή του Γου Γουέι καθοδηγεί τους ασκούμενους να ενεργούν με σαφήνεια, ακεραιότητα και συμπόνια.

Στην πρακτική του Γου Γουέι, δεν υπάρχει χώρος για επιθυμίες που οδηγούνται από το εγώ, εγωιστικές φιλοδοξίες ή κακές προθέσεις. Αντίθετα, οι ασκούμενοι καλλιεργούν αρετές όπως η ταπεινοφροσύνη, η υπομονή και η ενσυναίσθηση. Καταλαβαίνουν ότι η αληθινή κυριαρχία δεν είναι να εξουδετερώνεις τους άλλους αλλά να εναρμονίζονται με τον κόσμο γύρω τους. Με αυτόν τον τρόπο, γίνονται φορείς ειρήνης και θετικής αλλαγής, εμπνέοντας τους άλλους μέσω των πράξεών τους και ενσαρκώνοντας τα υψηλότερα ιδανικά της φιλοσοφίας του Σαολίν.

Εν κατακλείδι, το Γου Γουέι στέκεται ως κεντρικός πυλώνας της φιλοσοφίας του Σαολίν, φωτίζοντας την πορεία προς την αυτοπραγμάτωση και την κυριαρχία. Διδάσκει στους ασκούμενους να ευθυγραμμίζουν το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενεργούν με αβίαστη δράση και βαθιά σοφία. Μέσω του Γου Γουέι, ξεπερνούν τους περιορισμούς του εγώ και αγγίζουν την καθολική ροή, εκδηλώνοντας αρμονία, δύναμη και χάρη σε ό,τι κάνουν.

Απόσπασμα από το Βιβλίο
«Σαολίν Γου Κουνγκ - Oι Πολεμικές Τέχνες του Ναού Σαολίν»
ΤΟΜΟΣ 1 | ISBN: 978-618-80566-3-3
Με την άδεια του Συγγραφέα



Σας Υπενθυμίζουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου http://www.shaolin.org.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του shaolin.org.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.

Ελεύθερα Κείμενα

  • Η Τέχνη του Ί Τσιν Τσιν

    Το Ί Τσιν Τσιν [Κιν.: yì jīn jīng 易筋经], μπορεί να μεταφραστεί ως Ασκήσεις Αλλαγής / Μεταμόρφωσης Μυών & Τενόντων. Αποτελείται από 12 ασκήσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη ισχυρών και ευέλικτων μυών και τενόντων. Ανήκουν στο κλασικό ρεπερτόριο των…

  • Οι Τέχνες Του Σαολίν Στην Ιαπωνία

    Ήταν κατά τη διάρκεια της δυναστείας Σονγκ που το Τσαν καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία. Μέσα σε 30 χρόνια, δύο Ιάπωνες Μοναχοί, ο Σεβάσμιος Μιόαν Εϊσάι [Κιν.: míngānróngxī 明庵栄西 | ιαπ.: Myōan Eisai | 20 Απριλίου 1141 ~ 5 Ιουλίου 1215 K.E.] και ο Σεβάσμιος…

  • Σαολίν Ντάμο Τζανγκ

    Η Μαγκούρα του Νταμό - Ντάμο Τζανγκ [Κιν.: Shàolín dá mó zhàng 少林达摩杖], που ονομάζεται επίσης Μαγκούρα Σαολίν – Σαολίν Τζανγκ [Κιν.: Shàolín zhàng 少林杖], ή Μαγκούρα Κέρατο Βοδιού – Νιουτζιάο Γκουάϊ [Κιν.: Shàolín niújiǎo guǎi 少林牛角拐] είναι ένα παραδοσιακό…

  • Ντα Γι Ντάο Σιν

    Ο Ντάο Σιν [Kιν.: dào xìn chánshī 道信禅师 580~651 Κ.Ε.], ήταν μαθητής του Τρίτου Πατριάρχη Σενγκτσάν και ο Τέταρτος Πατριάρχης της παραδοσιακής γενεαλογίας της Κινεζικής Διδασκαλίας Τσαν [κιν.: fójiào chánzōng sì zǔ 佛教禅宗四祖]. Όταν συνάντησε τον Σενγκτσάν έγινε…

  • H Αυτοκράτειρα Γου Τζε Τιέν

    H Γου Τσάο [Κιν.: Wǔzhào 武照], κοινώς γνωστή ως Γου Τζε Τιέν [Κιν.: Wǔzétiān 武則天 | 17 Φεβρουαρίου 624 ~ 16 Δεκεμβρίου 705] και κατά τη διάρκεια της μεταγενέστερης δυναστείας των Τανγκ ως Τιέν Χόου [Κιν.: Tiānhòu 天后], ήταν η κύρια ηγεμόνας κυβερνήτης της…

  • Το Τσαν Διδάσκεται Χωρίς Γραφή

    Στο Τσαν, υπάρχουν δύο συγκεκριμένες Διδασκαλίες που ακόμη και εάν ληφθούν κυριολεκτικά, είναι διατυπωμένες με σαφήνεια και πολύ εκφραστικά. Η μία Διδάσκει πως «Η Ενδελεχής Εξέταση του Υπερ-Εγώ είναι απλά για τον εντοπισμό της Βουδικής Φύσης»…